söndag 9 december 2007

Om oss och Kulörtvätt

Skrivarsällskapet Gloria Mundi startade vid millenieskiftet. Jag - Maud - hade skrivit ensam länge, och det är ju nödvändigt ibland, men kan samtidigt bli väldigt ensamt. Jag längtade verkligen efter att få tillhöra en grupp med likasinnade. Så kom vi igång och idag är det nog bara Irja Åsling och jag som är kvar från starten. Så tillkom allt eftersom Eva Alexandersson, Eva Grelsson och Margareta Winge. Några andra har kommit och några har gått, vilket har inneburit att åren har vi fem blivit kvar, växt ihop och blivit trygga med varandra. Vi ger varandra konstruktiv kritik och hjälper och stöttar i skrivandet. Alla har vi publicerats i egna projekt, men Kulörtvätt har vi gjort tillsammans.

Hur den kom till? Jo, med tiden hade vi skapat en uppsjö med texter, och vi tyckte själva att en hel del av dem var av god kvalitet. En del plockade vi givetvis bort, det som inte riktigt höll - men dom där bra texterna... dom ville liksom inte ligga still i byrålådan. En dag kläcktes idén om en gemensam bok. Vem som kom med idén är omöjligt att veta idag, vi har alla byggt och lagt till allt eftersom. Namnet "Kulörtvätt" är lite säreget, kan man tänka. Även bokens form är speciell, med flikar med angivande av lämpligt tvättprogram.Vi tänkte som så - att livet är väl ibland som att tvätta egentligen. Viss tvätt är hårt smutsad och ska tvättas med mycket pulver och hett vatten. Annan tvätt får man vara varsam med, kanske t o m handtvätt är på sin plats. Och på samma sätt kan perioder i livet kännas svåra och tunga och till och med hårt smutsade ibland, medan andra perioder innehåller både ömhet och ljuva känslor som bör hanteras med varsamhet.

Den här boken ska läsas av alla som tycker om att läsa. Och den ska vara till inspiration för alla som tycker om att skriva också. Skrivandet behöver inte vara märkvärdigt, men det ska glädja oss, få oss att må bra och ibland till och med förlösa vår smärta. Vi hoppas av hela vårt gemensamma bultande hjärta att du som läser känner igen dej, ler ibland, fäller en tår - och att du - när du lägger ihop boken efter att ha läst den sista sidan - känner att du har fått något gott från oss - till dej!Välkommen till vår skrivarvärld!Dessutom önskar jag dig en härlig andra advent!Kram från Maud

Inga kommentarer: